maanantai 4. helmikuuta 2013

Talviverkkojen uittaminen uittolaudalla

Talviverkkokalastus on aliarvostettua, kokeminen  tarvitsee tehdä 3-7 päivän välein. Kokuväli riippuu miten kala liikkuu ja mitä kalaa pyydetään. Kala  ja verkot säilyvät puhtaina  talvivedessä  joten verkkojen kanssa ei erikseen tarvitse puljata. Itse kalastelen längelmäveden vesistössä  pääsaaliskala on Kuha

Tarvikkeet olen pääsääntöisesti hankkinut Tampereen  Nippon verkolta, samalla  sain hyvät alkuohjeetkin miten verkkojen  sijoittelu ja virittely kannattaa tehdä. Alku investointiin tarvitaan.
  • Kalastusluvat :-)
  • Verkot ; (55-100 mm  korkeus 3-5 m  riippuen vesistöstä ja oletetun kalaston koosta riippuen. Aloituksena voisi olla hyvä 55 mm  3m korkee  verkko.)
  •  Kaira; 4" riittää hyvin 
  • Jääsaha;koku ja lasku avannon tekoon 
  • Rautalanka koukku; jäänalla olevan narun "nappaamiseen reijästä" 
  • Uppoavaa narua 
  • muttereita , pikahakoja ; verkkojen  kiinnittämiseen jne .
  • Finnfoamipala; avannon peittämiseen jotku käyttää myös  jääkaapin ovia 
  • Risuja ja keppejä ; avantojen merkkaamiseen  

Idea näkyy oheisesta videosta.
http://yle.fi/uutiset/talviverkkokalastus_on_jaamassa_ukkojen_ja_pappojen_touhuksi/6423156


Sitten se vinkki.

Kun uittolautaan  laitetaan  kaksi narua kiinni ja vilkkuvalo lautaan  niin toisen avannon tekoon riittää kaira, lautaa ei tarvitse kuin vetää takaisin "kokuavannolle "jolloin, riippuen verkko määrästä  voi säästää 2-4 isomman avannon teon. Kätevää eikö? ja "laiskan miehen " hommaakin kun voi säästää hikeänsä.

Vilkkuvalo ja jatkonaru uittolaudan päässä
 Viereisessä kuvassa on  vilkkuvalo, joka näkyy jäänläpi mingirip pussissa. Mitä hämärämpi keli ni
in sen paremmin se näkyy, joten ei kannata pelätä hämärää. Samoin laudan "rahina" kuuluu paremmin tyynessä kelissä.

Oikealla uusin viritelmä valosta, vedenpitävä otsalamppu kiinnitettynä uittolautaan  loistaa kuin aurinko, varsinkin hämärässä mutta näkyy myös valoisalla.



Sininen naru on "jatkonaru, laudan ja  vetonarujen välissä. Jatkonaru toimii niin jotta jäänalta koukatessa  saa pikahaat tulemaan jään yläpuolelle ja silloin ei käsiä tarvi kastella. Valkoinen uppoava naru jossa naula painona helpottaa koukkaamista eikä välttämätön mutta ... eipä haittaakaan ole.
 Tässä näkyy vetonarut(2 kpl punaisia), kannattaa merkitä kummalla vedetään  lautatakaisin ja kumpi on verkon vetonaru.Varsinkin jos toinen naru on kelalla:-) ettei turhaan irroita väärää.
 Jousi, joka liikuttaa lautaa eteenpäin on erittäin olennainen osa uittolautaa ja mikäli se tipahtaa  varajousta ei yleensä ole mukana. Näin kävi minullekkin  joten kehittelin varmuussysteemiä.

Oheisessa kuvassa näkyy punainen naru joka  on sidottu  jousen alareunaan ja pujotettu  laudan läpi  kiinnitys reijästä.
Laudan yläpuolella  naru on kiinnitetty prikkaan, joka ei sovi menemään reijästä läpi. Mikäli  oheinen mutteri löystyy ja jousi tipahtaa irti, jää jousi roikkumaan narun varaan!  Vielä kun paino muttereina käyttää  myös saman kokoisia kuin oheinen jousen kiristys mutteri on,  kalustosta löytyy korjaus kamat jopa jäällä ollessa eikä ongelmat ole ylitsepääsemättömiä.






Verkon sijainnit kannattaa merkitä GPS tietoina johonkin puhelimessa olevaan paikannusohjelmaan , itse käytän Ultrapoint ohjelma, oheinen linkki vie maasto ohjelmaan joka on maksuton ! Tällähetkellä vin siinä on pieni puute kun syvyyskäyrät puuttuvat väylävesiltä. Toivottavasti sekin korjaantuu pikaisesti.

Tässäpä kaikki tältä kertaa ja vielä  linkki pieneen kalauutiseen länkyn vesistössä.

1 kommentti:

Janne kirjoitti...

Kiitos näistä vinkeistä talviverkkojen uittamiseen uittolaudalla. Nuorena pääsin isän mukana seuraamaan talviverkkojen uittoa laudalla ja tämä on mieleeni jäänyt. Aikuisena edelleen tulee verkkokalastamista harjoiteltua mutta talvella en ole vielä verkkoja käyttänyt. Itse myös olen kuhaa enimmäkseen saanut verkoilla. Varusteiden osalta jo moni asia minulta löytyy mutta jääsaha täytyisi kyllä hankkia. Yhden yrityksen sivut jo löysin joten täytyy varmaan katsoa sieltä tarjonta ja tilata ensi talveksi.