maanantai 20. toukokuuta 2013

Käyttökoiran pennutus osa II, pennut 1vk

Aivan mahtavaa!

Pennut ovat nyt noin 1vk ikäisiä ja jokaisella on ominaispiirteet  ja tunnistusmerkit, joista pennut voi erottaa. Pentujen luonteen piirteissäkin  havaitsee eroja, yksi   rutisee kokoajan  oli sitten tissillä tai  nukkuu, toinen syö (ja kasvaa) melkein kokoajan toiset nukkuu yksin  toiset ryhmässä jne mutta kaikki näyttävät onnellisilta.





Synnytys meni hienosti, tässä vähän  kuvausta  tilanteesta. 12.5 Tiuku alkoi olemaan hieman levottomampi ja ensimmäiset pesänteko hommat alkoivat puoliltaöin, käytiin mylläämässä meidän sänkyä ja yläkertaa sekä vähän pentulaatikkoakin. Yö meni kuitenkin nukkuessa ja 13.5  puolenpäivän aikoihin  alkoi sitten oikeatilanne kehittyä, sikiövesi lurahti  ja ensimmäinen pentu syntyi 13.02. Pennut syntyi tosi nopsaan verrattuna muiden kokemuksiin , 16.46 olikin koko  9 pennun katras kasassa. Emä söi kaikki jälkeiset eikä tarvinnut apuja sikiökalvojen tai napanuoran katkaisussa joten  10 + suoritus ensikertalaiselta.

Muilla kasvattajilla  pentueen tekeminen on saattanut kestää 12 tuntiakin. Emällä ei  vuotoa ole esiintynyt juurikaan, kuitenkin se on aika yleista jopa  parinviikon ajan synnytyksestä.


Emä hoiti hyvin synnytyksen, ensimmäistä pentua Tiuku vähän ihmetteli  mutta seuraavat menikin jo rutiinilla. Pennut tietysti synnytettiin lattialle pehmusteelle nurkkaan, vasta kun pennut oli kasassa niin siirryttiin pentulaatikon huomaan.






Samalla kun pennut syntyivät, ne punnittiin katsottiin sukupuoli ja tunnistusmerkit kirjailtiin ylös jotta pentuja jatkossakin voidaan mitata erehtymättä. Pentujen tunnistukseen on hyvä käyttää yksilöityjä tunnisteita esim.  sukupuoli,väri, varpaat/tassun värit ja esim  rintapään valkeat merkit. Ne tunnistamalla  pystytään hyvin erottamaan pennut toisistaan, eikä kynsilakkaa yms tarvita. Pentupanta herättää ristiriitaisia tunteita, joku pentu on meinannut hirttyä yms  ja muutenkin sen aika on vasta 5 vk ja eteenpäin. Pennun valitsijoille pannoista on etunsa jotta kukin pentu on helpompi erottaa toisistaaneli kannattaa harkita plussat ja miikat  mutta liikaa ei pidä pelätä.

Jatkossa  pennut on punnittu kerran päivässä ja  tiedot siirretty exeliin, jossa on helppo laskea erivertailua.

Emän ruokinta on ehkäpä tärkein juttu, koska siitä että maitoa tulee tisseistä on kaikki kiinni. Mitä paremmin emällä on energiatasot ja nesteet kunnossa sitä varmemmin pennut kasvaa ja kaikille riittää maitoa, jolloin peinoerotkin pysyvät pienempinä.

Meillä emän ruokinta on sisältänyt
  • Emon maidon vastiketta  1-2rkl, 1 litraan sekoitettuna ; 3-4 l  vuorokaudessa
  • Keitettyä kalaa, pentu ja energia nappuloita sekä jauhelihaa sekoitettuna  niin paljon kun emä syö ; 2-3 kg  vuorokaudessa
  • Piimää, jugurttia ja muita herkkuja  makupaloina
Emän ruokinta on tehty "tyrkytttämällä" eli kun pennut ovat imemässä tarjotaan juoma ja ruoka makuulla olevalle  emälle eteen , emähän ei mielellään poistu pentujen hoidosta.

Lenkitystä(kävely)  tehdään 2-3 kertaa päivässä ja aamuisin  pentujen nukkuessa  ruuan päälle hiukan pidempi reissu  johon voi liittyä 1/2 h oleskelua omassa tarhassaankin. Tiuku ainakin ilmaisee itse 15 min jälkeen haukkumalla että sisään takas pitää päästä pentuja hoitamaan ja syömään.

Pentulaatikon  kuivike paperit kannattaa vaihtaa 1-2 kertaa päivässä jne  Meillä sattui hauska sattuma  kun kaveri toi omalta pennutukseltaan ylijääneitä sanomalehtiä  meille niin Tiuku oli niistä ihan ihmeissään haki talosta pentuja  ja lopulta pisti paperit ihan pieneksi silpuksi, kait  niihin oli tarttunut  vieraan pentueen haju ja se jotenkin ressasi?

Kaikkiaan ekaviikon kokemus on ettei kannata turhaa ressata kyllä emä hoitaa pennut ja jos emä voi hyvin niin pennut menee etenpäin mainiosti. Painokehitys  on paras  pentujen tarkkailu tapa joten siihen kannattaa panostaa. Ei ole ihme että ihmiset koukuttuvat pennutuksiinkin.

Ei kommentteja: